НЧ „Просвета 1925“ – Мездра награди призьорите в Седмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

В навечерието на 95-годишнината от рождението на Георги Тодоров (1928-2001 г.) НЧ „Просвета 1925” – гр. Мездра награди призьорите в Седмия читалищен конкурс в памет на дългогодишния учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател и краевед. Това стана на официална церемония, която се състоя в читалищната библиотека.

Да си спомнят за уважавания просветен и културен деец, оставил трайни следи в духовния живот на общината, дойдоха участници в конкурса, негови ученици и следовници. Сред тях бяха почетният гражданин на Мездра Вера Михайлова, дългогодишен директор на ОУ „Христо Ботев” и председател на Общинския съвет (1991-1995 г.) и бившият секретар на мездренското читалище Валентина Цекова (2010-2021 г.) Задочен поздрав изпрати дъщерята на Георги Тодоров – д-р Галя Тодорова.

В началото на събитието присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Георги Тодоров, който почина на 17 август 2001 г.

В тазгодишното издание на читалищния конкурс взеха участие рекорден брой – 113 автори от цялата страна, които изпратиха общо 138 текста. Техните поетични, белетристични и краеведски творби оцени комисия в състав: председател – Валентин Вълчев, председател на читалищното настоятелство и членове – Моника Петкова, секретар на НЧ „Просвета 1925 и Мирослав Гетов, председател на Краеведско дружество – Мездра.

В раздел „Поезия”, в който конкуренцията беше най-сериозна – 84 текста, при авторите над 20-годишна възраст комисията отличи с първа награда стихотворението на Ваня Велева от Ямбол „Последен бис“. В този раздел бяха връчени и три поощрения – на Димитър Драганов от Велико Търново за стихотворението „Любимото наше море“, на София Милева от Перник за стихотворението „Сън“ и на Рени Митева от Мездра за стихотворението „Младостта“. Поради липсата на ярки поетични творби в другата възрастова група – ученици от VIII до XII клас, награди не бяха присъдени.

В раздел „Художествена проза“, в който се съревноваваха 44 разказа, комисията присъди следните отличия:

• ученици VIII-XII клас – първа награда на Димла Кемик от Айтос за разказа „Човек вижда толкова, колкото знае“ и поощрение на Кристина Пламенова от София за разказа „Елинор“,

• автори над 20-годишна възраст – първа награда за Ивелина Семова от с. Първомайци за разказа „Усмивката на Марина“ и поощрения – на Мадлен Аспарухова от Видин за разказа „Теменужки“, на Дарина Цветкова от с. Зверино за разказа „Ново начало“ и на Кирил Радовенски от Мездра за разказа „Геранът“.

В раздел „Краезнание“, в който постъпиха 10 текста, комисията присъди първи награди в двете възрастови групи на следните автори:

• ученици VIII-XII клас – на Лилия Христозова от Лом за „Вижданията на Апостола за първообраза на бъдещата българска държава“,

• автори над 20-годишна възраст – на Цветана Качерилска от Троян за „Оряховският принц“ – очерк за известния български художник, майстора на гоблена Марин Върбанов (1932-1989 г.).

Призьорите в конкурса получиха парични награди, грамоти, литературния сборник Алманах „Ескус-II” с поетични и белетристични творби на автори от община Мездра, албума „Хубава Мездра“ с репродукции на картини на местни художници и книгата „Археологически комплекс „Калето“ и още седем забележителни туристически обекта в община Мездра“. Наградите връчи председателят на градското читалище Валентин Вълчев.

Преди награждаването в читалищната библиотека беше открита Обща художествена изложба с избрани картини на участници в мини пленера по живопис „Рисуваме „Калето“ 2022“, организиран миналото лято в Археологически комплекс „Калето“. Експозицията включва живописните платна „Водни лилии” на Вяра Червеняшка, „Стената” на Ивелина Ивова, „Калето” на Иво Ангелов, „Нощ в „Калето” на Рени Митева, „Мостът” на Росица Петкова и „Мостчето” на Стела Йотова. Изложбата представи Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *