XIII Mайски краеведски четения (17.05.2024г.) 

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината се изявиха в XIII Mайски краеведски четения в гр. Мездра 

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в гр. Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра. 

Краведските четения бяха открити от Мирослав Гетов, председател на Краеведското дружество, а приветствие към участниците във форума отправи Нели Минева, заместник-кмет на Община Мездра. Сред гостите бяха също литератори от Художествено-творчески клуб „Полет“ към НЧ „Градище-1907“ – Своге и приятели на краезнанието. 

В началото Йоана Йолова, Нора Цветкова и Савина Георгиева от Група за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие с ръководител Лилия Христова изпълниха стихове за Мездра и родния край, след което Калинка Ванковска, учител по български език и литература, представи документалния филм “Път с името на Щастливеца”, посветен на 75-годишния юбилей на Професионална гимназия „Алеко Константинов“. 

В тазгодишното издание на четенията бяха представени 12 краеведски проучвания: 

• „Легенди от село Моравица“ – Клуб „Краезнание“ към СУ „Иван Вазов“ с ръководител Данаил Димитров, 

• „Български шевици от село Зверино“ – Клуб „Приятели на краезнанието“ към СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино с ръководител Валентина Цекова, 

• „Прякорите, с които ги помним“ – Марияна Йорданова/ НЧ „Просвета 1897“ – Долна Кремена, 

• „Подредба на старата българска къща“ – Милка Пухалска/ НЧ „Просвета 1925“ – Мездра, 

• „Легендите са живи“ – д-р ф. н. Анета Дилова/ Регионално краеведско дружество – Враца, 

• „Петко Мичев – магьосникът на дървопластиката от с. Старо село“ –  Светла Дамяновска от НЧ „Просвета 1925“ –  Мездра, 

• „Просветното дело в с. Типченица, Врачанско през XIX-XX век“ – Атанаска Петровска/ НЧ „Съзнание-1899“ – Типченица, 

• „Старата черква“ – Кирил Радовенски/ НЧ „Просвета 1925“ – Мездра, 

• „Дърворезбата и интериорът на Храм „Св. св. Петър и Павел“ – с. Ребърково – Елисавета Тодорова/ НЧ „Просвета-1925“ – Ребърково, 

• „Народно творчество на Тодора Лещарска (1936-2022 г.) от с. Царевец“ – Лиляна Лещарска/ НЧ „Просвета-1928“ – Царевец, 

• „Сираците на с. Зверино от войните през първата половина на XX век“ – Ивана Захариева/ Регионално краеведско дружество – Враца, 

• „50 години Празници на културата „Мездра-май“ (1974-2024 г.)“ – Мирослав Гетов/ НЧ „Просвета 1925“ – Мездра. 

Прочетени бяха откъси от краеведските книги „Живо огнище. Говорът на село Игнатица (стародавност и магия)“ на Дарина Цветкова и „Пътища през Времето. Сборник краеведски изследвания за с. Зверино, железницата и други“ на Ивана Захариева. 

Всички участници получиха грамоти за принос към съхраняването и опазването на историческата памет за родния край и илюстрованите каталози „Средновековни и римски групи за възстановки“, „Средновековни фестивали и събития“ и „Римска кухня и български рецепти от средновековния период“. Наградите връчиха Биляна Костова, секретар на НЧ „Просвета 1925“ и Валентина Цекова, секретар на Краеведско дружество – Мездра. 

Валентина Цекова подари на Краеведското дружество икона на Св. Богородица с младенеца, която да закриля местните краеведи. 

В досегашните 13 издания на краеведските четения са представени общо 182 проучвания за миналото на родния край от древността до наши дни. Със свои разработки в четенията са взели участие 50 краеведи от Враца, София, Правец, Мездра и съставните села на общината.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *