Eтнографска изложба “До бабиното огнище”

На 17 декември 2018 г. от 17,30 ч. на втория етаж, във фоайето на “Народно читалище Просвета 1925 – Мездра” беше открита традиционна етнографска изложба “До бабиното огнище”, реализирана от Краеведското дружество към читалището. Женският народен хор при читалището, с художествен ръководител маестро Юлиана Антимова, създаде топла атмосфера с изпълненията на песните : “Българка”, “Излязла е бяла Яна” и “Баба винце пила”, които привлякоха вниманието и настроението на посетителите.

Димитрина Иванова – завеждащ детския отдел на библиотеката – започна да разказва приказката за отдавнашните вечери край огнището, където в хубаво подредената българска къща е имало сговор, обич, топъл дом и чудните бабини истории за самодиви, змейове, хали, но и мъдри думи как се стяга дом, как се гледа добра челяд …. Приказката за живота и бита на някогашните българи беше продължена от Милка Пухалска от Краеведското дружество.
Тя представи как е изглеждала българската къща, състояща се от две помещения: „къщи“ и помещението за спане. В „къщи“ най – важно е било мястото на огнището, където се е събирало семейството и около него е било цялото подреждане на собата – сенията с трикраките столчета, полицата с всички необходими за ежедневието предмети и посуда; стаята за спане с постланото легло с изтъканите и изпредени черги, чаршафи, с цедилото, в което са поставяни децата да спят…

Ако искате да се потопите в красотата на багрите ,предметите от бита, посудата и да се върнете към същностните ни корени-посетете втория етаж на читалището и преживейте приятни моменти в навечерието на рождественските празници.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *