Приключи “Забавно лято в библиотеката”

„Всяко нещо има начало и край… Така и нашето тазгодишно “Забавно лято в библиотеката” неусетно измина в продължение на два жарки със слънце и много дейности месеца- юли и август. Групата участници беше много разнообразна и непрекъснато променяща се, но имаше едно хубаво ядро деца, които бяха с нас от началото до днес, 30 август. Толкова различни занимания имахме в трите поредици: “Литературно пътешествие”, “Арт работилница”, “Познаваме ли историята на България?” Освен полезните знания, нови факти, разнообразяването на свободното време, в тези ваканционни изяви се зародиха нови познанства, нови приятелства между връстници от трите училища, от други населени места. Имаше много четене на стихове, приказки, народни песни, откъси от детски романи, представихме творчеството на няколко детски писатели, споделени мнения, разговори, игри, писане на приказки, писане на стихове, измислиха се толкова истории, нарисуваха се рисунки, които после подредихме в читалнята. Много полезно беше посещението на децата на изложбата живопис на Върбан Бояджийски в Община Мездра на втория етаж, след което участниците в “Забавно лято в библиотеката” рисуваха градски пейзаж в алеята под кестените. Поканихме няколко доброволци – хора с различни професии, които основно се включиха в заниманията по история. Благодарим на Светла Дамяновска – гл. експерт в Община Мездра, Светла Кръстева- учител по история, Галина Иванова – еколог в Община Мездра, както и на екипа на АК “Калето”, които днес ни посрещнаха гостоприемно.

Предложихме на нашите приятели да играят игрите от нашето детство -“Не се сърди човече”, “Дама”, “Домино”, редене на пъзели, гледане на откъси от български исторически филми, четене от научно-популярни енциклопедии “Български владетели”, “Първа българска държава”, “Втора българска държава” и др.

„Забавното лято“ завършихме, като посетихме заедно Археологически комплекс “Калето”, където разгледахме изложбата картини на художничката Снежана Петрова, както и експозиционните зали на комплекса: Средновековие”, Етнографската сбирка, Сбирката с оръжия и военни униформи, както и залата “Калето”. Там останахме най-много време, разгледахме намерените находки през дългогодишните разкопки, както и макета на крепостта. Тук децата задаваха много въпроси и много емоционално възприеха подробната лекция на Маргарита Дамянова. Нашето чудесно пътуване из историята на град Мездра продължи като се изкачихме горе на крепостта и приехме предизвикателството да се пренесем назад във времето, като поседим в прабългарската юрта и поговорим пак за трудния живот и дългия път, който са изминали нашите предци до днешните земи на България.

Голямо вълнение предизвика и стрелбата с лък. Благодарихме на отзивчивите домакини от АК “Калето”!

Разбира се, дойде и по-емоционалната част, с малко тъга – настъпи момента да си кажем довиждане помежду си, защото си тръгнаха нашите участници от гр. София, от гр. Враца, а с децата от гр. Мездра си обещахме да се виждаме често в библиотеката. Да, това вълшебно лято така бързо отлетя, но идва богатата на багри и аромати есен, книгите в библиотеката чакат всеки ден своите читатели.

Четенето продължава, това неповторимо като изживяване пътешествие из душите на писатели и читатели винаги си остава като неотменна човешка дейност.

А библиотеката винаги ще бъде ваш помощник, приятел, мъдър и благ напътстващ другар по вашия път в живота ви……само от вас зависи колко и кога ще вземете от тези мъдри напътствия…..“

Текст и снимки: Павлина Русева

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *