Наградиха призьорите в Шестия читалищен конкурс “Георги Тодоров”, организиран от НЧ “Просвета 1925” – гр. Мездра

В навечерието на Великден бяха наградени призьорите в Шестия читалищен конкурс “Георги Тодоров”, организиран от Народно читалище “Просвета 1925” – гр. Мездра. Това стана на официална церемония, която се състоя в читалищната библиотека.

Да си спомнят за уважавания от поколения мездренци учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател и краевед Георги Тодоров (1928-2001), оставил трайни следи в просветния и в културния живот на общината, дойдоха участници в конкурса, негови ученици и следовници. Сред тях беше почетният гражданин на Мездра Вера Михайлова, дългогодишен директор на ОУ „Христо Ботев” и бивш председател на Общинския съвет. Задочен поздрав към присъстващите изпрати неговата дъщеря д-р Галя Тодорова.

В шестото издание на читалищния конкурс „Георги Тодоров” взеха участие 9 автори от Мездра, София и Зверино с общо 13 текста. Техните поетични, белетристични и краеведски творби оцени комисия с председател Валентин Вълчев, председател на читалищното Настоятелство.

В раздел „Поезия” комисията отличи с първа награда стихотворението на Лилия Петрова „Към учителя“, а в раздел „Художествена проза“ – разказа на Дарина Цветкова „Всяко зло за добро!“ В раздел „Краезнание“ награда не беше присъдена.

Връчени бяха и две поощрения – в раздел „Художествена проза“: на Василка Коловска за белетристичната миниатюра „Богатство“ и на Кирил Радовенски за разказа „Кръговрат“.

Призьорите в конкурса получиха парични награди, осигурени от градското читалище, а всички участници – грамоти, които бяха връчени от секретаря на НЧ „Просвета 1925“ Моника Петкова.

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *