Кметът на община Мездра прие представители на групите участници в Първия международен фолклорен фестивал “Фолклорната магия на Мездра”

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов прие представители на групите участници в Първия международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра” (First International Folklore Festival “The Folklore Magic of Mezdra”). Официалната среща се състоя в Ритуалната зала на Община Мездра. На нея присъстваха също арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов – художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“, и Валентин Вълчев, председател на НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра, които са организатори на събитието.

В началото Мирослав Аспарухов представи 12-те фолклорни състави от 11 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които участват в първото издание на фестивала:

 • Художествен ансамбъл „Скендербеу“ от Корча, Албания;
 • Фоклорен балет „Тзонтемок“ към Национален учителски институт „Бенемерита“ от Мексико сити, Мексико;
 • Група за народни танци на Асоциация „FIFCA“ от Бенфика-ду-Рибатежу, Португалия;
 • Студентски фолклорен ансамбъл „Мугурелул“ към Университета Бабеш-Боляй от Клуж-Напока, Румъния;
 • Културно-артистично сдружение „Шумадия“ от с. Влашка, община Младеновац, Сърбия;
 • Асоциация за опазване на традиционната култура „Шумадия“ от Баточина, Шумадийски окръг, Сърбия;
 • Тайландска танцова група при Университет Валая Алонгкорн Раджабхад под кралски патронаж от провинция Патум Тани, Тайланд;
 • Филипинска танцова компания „Парангал“ от Сан Франциско, Калифорния, САЩ,
 • Фолклорен танцов театър „Ескада“ към Творческо сдружение „Левеня“ от Лвов, Украйна;
 • Фолклорен танцов ансамбъл „Барток“ към Унгарската секция на Международната асоциация за народно изкуство – I.O.V. от Будапеща, Унгария;
 • Фолклорен балет „Абориген“ от Канело̀нес, Уругвай,
 • Ансамбъл „Мездра“ от гр. Мездра, България.

“Благодаря на Община Мездра за оказаното съдействие и най-вече за желанието да направим този международен форум, заяви Мирослав Аспарухов. Благодаря на Настоятелството на НЧ „Просвета 1925“ за това, че подкрепи Ансамбъл „Мездра“ и решихме заедно да организираме този фолклорен фестивал.

Радвам се, че въпреки трудната ситуация в целия свят, свързана с пандемията от Covid-19, успяхме да направим един присъствен фестивал. Надявам се той да се превърне в една културна традиция от международен мащаб, чрез която всички жители на нашата община да имат възможност да се запознаят с културата на различни страни и народи, естествено, върху основата на магията на фолклора.“

“Позволете ми да ви приветствам с „Добре дошли!“ в България, в нашия град и в нашата община, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов. Кой друг, ако не вие, които показвате фолклора на регионите, от които идвате, може да бъде по-добър посланик по света на вашите страни? Вие сте тези, които представяте сърцето на вашите страни и правите свeта по-пъстър и по-добър.

Благодаря на организаторите, които събраха смелост да направят този фестивал. Благодаря на всички вас, че уважихте нашите усилия. Пожелавам ви приятно изкарване у нас. И както вие ще останете в нашите сърца, така да отнесете във вашите страни, частица от душевността на България. Да останем приятели завинаги, да бъдем добри, благодарение на това, което ни обединява, а именно – фолклора!”.

За финал домакините и гостите си размениха подаръци и се снимаха за спомен.

Тази вечер от 20:00 часа участниците във фестивала ще изнесат концерт в НЧ “Факел-1926” – с. Зверино, а от 22:30 часа в Oasis Resort Zverino ще има международно фолклорно DJ парти, по време на което групите ще представят танци, характерни за техните страни и региони.

Програмата на третия фестивален ден – 20 юли, вторник, предвижда два концерта: от 10:00 часа в двора на Дом за стари хора – гр. Мездра за потребителите на дома и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, и от 20:00 часа на открито за жителите и гостите на село Дърманци.

Кулминацията на фестивала ще бъде на 21 юли, сряда, когато от 19:30 часа участниците ще направят дефиле в центъра на Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен концерт на площад “България”.

 

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *