Историческа възстановка украси честването на Деня на Независимостта на България в Мездра

С поредица от празнични прояви на 22 септември Мездра отбеляза 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството на градския площад уважиха представители на Общинската администрация и съвет, жители и гости на града.


При голям интерес от страна на гражданството, любителите на ретро влакове имаха възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Атракционното пътуване под наслов „Назад във времето из китното Искърско дефиле“ е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. Пламенно слово за значението и съвременните измерения на това величаво историческо събитие произнесе д-р Андрей Маринков, председател на Сдружение „Обединени Балкани“. а празника на родолюбивия дух допринесоха също основателят на Проекта “НЕзабравимата България” Искрен Красимиров и неговият баща – журналистът и поет Красимир Стефанов, които се превъплътиха в образите на Георги Бенковски и на Иван Вазов. По този начин бяха отбелязани още две паметни годишнини – 180 г. от рождението на ръководителя на Априлското въстание в IV революционен окръг и 102 г. от смъртта на Патриарха на българската литература. По този повод Стефанов рецитира емблематичното Вазово стихотворение “Моите песни” и своята авторска поетична творба “Бенковски”.


За финал на сцената се изяви Вокална група за стари градски песни “Мездрея” към НЧ “Просвета 1925” – Мездра с художествен ръководител Цветомир Исаев.

Текст: Мирослав Гетов

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *