Завърши Третият международен фолклорен фестивал “Фолклорната магия на Мездра”

Фолклорът е магия. Фолклорът преодолява граници, разстояния и езикови бариери, обединявайки многообразните национални култури и традиции по света. Фолклорът поставя основите на приятелства между различни етноси, държави и континенти, които остават за цял живот.

Показа го за пореден път Третият международен фолклорен фестивал “Фолклорната магия на Мездра”, който се проведе от 16 до 20 юли 2023 г. в гр. Мездра. Организатори на събитието бяха Ансамбъл “Мездра”, Община Мездра и НЧ “Просвета 1925”, а арт директор на фестивала – Мирослав Аспарухов, главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл “Мездра”.

При голям зрителски интерес фестивалът завърши със заключителен галаконцерт, в който взеха участие фолклорни ансамбли от 11 държави от пет континента – Армения, България, Грузия, Гуам, Индия, Индонезия, Китай, Мароко, Мексико, Сърбия и Филипините, над 200 танцьори, певци и музиканти.

Сред официалните гости бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, председателят на НЧ „Просвета 1925“ Валентин Вълчев, спомоществователи.

Зрелищният спектакъл беше предшестван от концерт на Представителния общински духов оркестър – Ловеч (Brass Band Lovech) и от дефиле в центъра на Мездра на всички участници във фестивала, които бяха аплодирани от гражданите.

“Уважаеми жители и гости на община Мездра и на нашия любим град, добре дошли на площад „България“, добре дошли на заключителния концерт на Третия международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“!, каза в приветствието си кметът на общината Иван Аспарухов.

Тези дни Мездра е фестивал. Затова искам от Ваше име да поздравя най-вече нашите гости, представители на 11 държави от пет континента, и да ги възнаградим с нашите аплодисменти.

Благодаря на НЧ „Просвета“ и на Ансамбъл „Мездра“ за огромната организация, която създадоха, за да станем съпричастни с това изкуство. Благодаря от името на нашите села на гостите на фестивала, че ни дадоха възможност да се докоснем до тяхната душевност, до техния фолклор.

Нека още веднъж да им кажем: „Добре дошли!“ и да им пожелаем, когато се завърнат у дома, да отнесат частица от тази топлина, която ги облъчи по време на петте фестивални дни. Да отнесат тази топлина, която питаем към тях. И за знаят, че в лицето на Мездра и на България имат още един приятел. На добър час!”

В продължение на повече от три часа на откритата сцена на площад ‚България“ се изявиха фолклорни състави от 11 държави от Австралия и Океания, Азия, Африка, Европа и Северна Америка. Те изпълниха танци, пресъздаващи фолклорно богатство на страните, които представят.

Аплодисментите на публиката заслужиха артистите от:

• Държавен музикален колеж „Кара-Мурза“ (Kara-Murza State Musical College) от Гюмри, Армения,

• Фолклорен танцов aнсамбъл „Мездра“ (Folk Dance Ensemble „Мezdra”) от Мездра, България,

• Грузински фолклорен танцов ансамбъл „Болнели“ (Georgian Folk Dance Ensemble „Bolneli“) от Болниси, Грузия,

• Гума Расан Ачо Латте (Guma’ Råsan Åcho’ Latte) от остров Гуам, Тихи океан,

• Училище за индийски танци „Кая“ (Kaya Dance School), Индия,

• Фондация Тегал Арт Хаус (The Tegal Art House Foundation) от Тегал, остров Ява, Индонезия,

• Пекинска танцова академия (Beijing Dance Academy) от Пекин, Китай,

• Фолклорна група „Звездите Регада“ (Folk Group „Stars Reggada“) от Младежка фолклорна асоциация „Регада фолклор и Нари“ от Уджда, Мароко,

• Танцова компания „Монарка де Мексико“ (Compañia de danza „Monarca de México“) от Мексико сити, Мексико,

• Любителско културно-артистично дружество „Коста Абрашевич“ (АKUD „Kosta Abrašević“) от Валево, Сърбия,

• Филипино-американска общност в Колорадо (Filipino-American Community of Colorado – FACC) от Денвър, САЩ.

Всички участници във фестивала, който няма конкурсен характер, получиха диплом и почетен плакет с логото на International Folklore Festival „The Folklore Magic of Mezdra“. Наградите връчи заместник-кметът на община Мездра Нели Минева.

Водещ на събитието беше шармантната Милена Василиева, съдебен секретар в Районен съд – Мездра. Поздравителен адрес до арт директора на фестивала Мирослав Аспарухов изпрати инж. Алекси Кесяков, кмет на община Челопеч.

Третото издание на „Фолклорната магия на Мездра“ завърши с ефектно музикално-светлинно шоу, представено от Dani Laser Show и впечатляваща заря, която озари небето над Мездра.

“Благодарим Ви, Армения, България, Грузия, Гуам, Индия, Индонезия, Китай, Малайзия, Мароко, Мексико, Сърбия и Филипините, че ни направихте част от Вашия свят, от Вашите традиции, от Вашата култура!“ – това послание отправиха организаторите към участниците във фестивала при закриването на „Фолклорната магия на Мездра“.

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров/ Община Мездра

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *