Етнографска изложба, посветена на жената, е подредена в читалището на Мездра

По повод празника на жената – 8 март, в НЧ “Просвета 1925” – гр. Мездра беше открита Етнографска изложба под наслов “Жената – красива през всички времена”. Тя е подредена по инициатива на Моника Петкова, секретар на градското читалище, и на Милка Пухалска от Краеведското дружество към културно-просветното средище.

В експозицията са представени повече от 70 автентични дамски аксесоари, тоалети и бижута, които пресъздават модните тенденции и домашния бит от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Акцент в изложбата са множество елегантни дамски наметки, шалове и кърпи, изработени от различни материи.

Интерес представлява ръчно плетена наметка с ламѐ, предоставена от Мариана Серафимова, председател на НЧ “Просвета 1897” – с. Долна Кремена. Любопитство будят също фино бродирана ленена покривка за маса и дамски рокли, извезани с шевици, съхранени от дългогодишния главен архитект на Община Мездра Анета Гергова, както и женски дрехи, бродерии и тъкани, дарени от Пенка Караиванова от Мездра и от Миленка Вутова от с. Синьо бърдо, община Роман.

Оригиналните образци на дамската мода от епохата на социализма допълват изящни ръкоделия, бижута, вещи и др., подредени в няколко тематични къта. Сред останалите експонати са модни списания и грамофонни плочи.

“Изложбата ще върне спомените на хората, които познават този период, каза при откриването на изложбата Моника Петкова. Посетителите ще имат възможност да разгледат интересни аксесоари, бижута, дрехи и предмети на бита. Чрез тази изложба искаме да покажем, че всеки период от живота на жената има своя чар.”

“Освен да бъде красив домът й, жената винаги се е стремяла самата тя да бъде красива, сподели Милка Пухалска. Да покаже всичко хубаво, което има в себе си. Стремежът й към красота на дрехите, които носи, съвсем не е случаен. Той се ражда от желанието й да изглежда красива, от нейната фантазия, наред с мисията й на пазителка на традициите.”
Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на втория етаж в сградата на мездренското читалище.

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *