Детски танцов състав МЕЗДРЕНЧЕ

Детски танцов състав “Мездренче”
Детски танцов състав

Детски танцов състав „Мездренче” е създаден през 1969 г. Негов пръв, дългогодишен художествен ръководител е хореографът Панталей Томов (1935-2013), почетен гражданин на общината и почетен член на НЧ „Просвета 1925”.

Съставът е носител на златен медал в Петия републикански  фестивал на художествената самодейност (1979) и на лауреатско звание в Шестия републикански фестивал на художествената самодейност (1984), както и на множество престижни награди от национални и международни конкурси, фестивали и празници. Има изнесени стотици концерти у нас и в чужбина, в това число успешни турнета в Румъния, Чехия, Турция, Македония, Сърбия, Гърция. През 2016 г. детският танцов колектив взе участие Морско арт училище и Международен фестивал „Нестия“ – Свети Влас и Слънчев Бряг с ГОЛЯМАТА НАГРАДА, 1- во и 3 – то място за изпълнение на кръшна ръченица и Мис и Мистър фолклорен костюм. „Мездренчетата“ взеха участие в Международните фолклорни фестивали в гр. Кунардо, Северозападна Италия и в сръбския град Бор. Първо място заслужено грабнаха на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“ – Челопеч, 2016.

В своята близо половинвековна история ДТС „Мездренче” има съществен принос за съхраняване, популяризиране и развитие както на фолклорните традиции в нашия край, така и на българското танцово наследство като цяло.

В момента в него се обучават над 130 деца на възраст от 6 до 14 години, разделени в четири групи. За тяхната подготовка от 2020 г. се грижи художественият ръководител Владислав Петров.

Репертоарът на състава включва танцови композиции от всички етнографски области на България – Северняшки и Женски пролетен танц, Дайчово и Дунавско хоро, Копаница, Ръченица и др.