Групата за стари градски песни „Мездрея“ с награди от Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2018”

Достойно се представи Групата за стари градски песни „Мездрея“ при НЧ „Просвета-1925” – Мездра в десетото, юбилейно издание на Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2018”. Музикалният форум, който е с конкурсен характер, се проведе от 28 юни до 8 юли в Несебър, Поморие и Св. Влас. В него взеха участие 65 групи с над 1200 певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Молдова, Грузия, Естония, Австрия и Малайзия. Техните изпълнения оценени професионално жури по три критерия: ниво на сложност и техника на изпълнението, представяне (костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар) и сценично поведение (поведение на сцената, контакт с публиката, излъчване, артистичност).

Група „Мездрея” с художествен ръководител Валентин Иванов се изяви на откритата сцена на „Arena Theatre” в Св. Влас в категорията „Група за стари градски песни”. Мездренските самодейци представиха две емблематични песни от своя репертоар – “Танго на вечната любов” и “Една увяхнала роза”, а в конкурсната програма при индивидуалните изпълнители участваха Валентин Вълчев с песента „Не чакай ме“ и Радко Антонов с неувяхващия шлагер на Аспарух Лешников „Вечна тайна е любовта“. По препоръка на журито, във втората конкурсна вечер „Мездрея” изпя допълнително песента „Румба негра“, а Валентин Вълчев – „Тежко вино“.

За стоите изпълнения „Мездрея” беше отличена с три награди: златен медал в категорията „Група за стари градски песни”, Златен медал за Валентин Вълчев и сребърен медал за Радко Антонов при индивидуалните  изпълнители. Освен това формацията получи Диплом за опазване и съхранение на фолклорното богатство, Диплом за принос в популяризирането на фолклорните традиции и Покана за участие в Световния шампионат по фолклор „World Folk 2018” в Слънчев бряг и Бургас.

Абсолютен европейски шампион по фолклор за 2018 г. стана Културна и спортна академия „Бамби” от Австрия, която спечели златен медал, Голямата награда – златен „Орфей” и парична награда от 1000 евро, осигурена от организаторите. Сребърен „Орфей”, сребърен медал на шампионата и титлата „Абсолютен европейски вицешампион” бяха връчени на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Горда” от Батуми, Грузия, а бронзов „Орфей” и бронзов медал – Вокален ансамбъл „Отрада” от Нижневартовск, Русия.

Присъдени бяха и 9 специални награди:

* За най-млад участник – на 7-годишния Лизи Диасманидзе от Батуми, Грузия;

* Специална награда в категория „Качество и техника на изпълнение” – на Хор за македонски песни – Плевен;

* Специална награда в категория „Костюми и репертоар” – на Детска танцова група „Изворче” и Женска танцова група „Светлина” – с. Манастирище, област Враца;

* Специална награда в категория „Сценично присъствие” – на танцова група „Шоплука” – Варна;

* Специална награда на Община Несебър – на група „Codrenii” – Калараш, Молдова;

* Специална награда на Община Поморие – на Детска танцова група „Китчица” и Група за фолклорни танци „Китка” – Раковски ;

* Специална награда на EurofolkTV – на Фолклорна група „Пей, сърце” – Поморие;

* Специална награда на главния организатор на шампионата – Euro Folk Academy – на Симфоничен оркестър „CDAR-TKC” от Малайзия;

* Специална награда на Европейската асоциация на фолклорните фестивали (EAFF) – на Фолклорна танцова група „Kand ja Kabid” от Естония.

Мирослав Гетов, MediaNews.bg

Снимки: Georgi Nutsov Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *