Благотворителна кауза обедини стотици хора с големи сърца в Мездра

Благотворителна инициатива под наслов “Бяла лястовица на надеждата за Христо” се проведе навръх Лазаровден в гр. Мездра. Целта бе събиране на средства, необходими за лечението в чужбина на 35-годишния Христо Пенчев, който страда от една от редките форми на злокачествен тумор на меките тъкани – синовиален сарком.

В ранния предиобед на Лазарова събота гиздави девойки от Ансамбъл “Мездра”, пременени в народни носии, обиколиха центъра и жилищните квартали в града, изпълнявайки лазарски песни и наричания за здраве и берекет и събираха средства за благородната кауза. На призива за човешка съпричастност се отзоваха стотици хора с големи сърца. Яйцата пък, събрани от лазарките, ще бъдат боядисани на Велики четвъртък от момичетата от танцовия състав и предложени за продажба на благотворителен базар на Разпети петък пред сградата на Община Мездра, като средствата отново са предназначени за лечението на Христо.

Следобед от площад „България“ потегли пъстро шествие, в което поетапно се включиха танцьори от Народно читалище „Просвета 1925”, Денс център „Йоанна“ и Танцова формация „Keep It Real” и спортисти от двата лекоатлетически клуба – СК „Атлет” и СКЛА „Митко Ценов Рънинг Тийм“, Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М”, Железничарски клуб по художествена гимнастика „Анелия”, Детско-юношеската школа на ОФК „Локомотив” и Хандбален клуб „Локомотив”.

Кулминацията на празника на добротворството беше пред Археологически комплекс “Калето”, където при стечението на множество народ танцовите и спортни клубове от гр. Мездра направиха атрактивни демонстрации и уъркшопове. В рамките на дарителската кампания с благотворителна цел лазаруваха също децата на Върбешница и на Моравица.

Общата сума, събрана по време благотворителното събитие, е 5 269.56 лв.

“Искам да изкажа благодарността си на всички, бъдете здрави!, сподели по този повод в социалната мрежа съпругата на Христо Пенчев – Петя. Благодарение на всички вас вярвам, че ще се справим и ще победим тази болест!”

Благотворителната инициатива “Бяла лястовица на надеждата за Христо” ще продължи по време на великденските празници и на традиционните Празници на културата “Мездра – май”.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи като направи дарение на следната банкова сметка в “Райфайзенбанк”:

IBAN: BG72RZBB91551014509166,

BIC: RZBBBGSF

Титуляр на сметката: Христо Георгиев Пенчев,

както и в дарителските кутии, които са поставени в:

• Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра (партерен етаж в сградата на Съвета),

• Храм „Св. Георги Победоносец“ – гр. Мездра,

• Завод за производство на автомобилни компоненти „СЕ Борднетце – България“ (SEBN-BG) – Локация Мездра,

• Детски магазин „Пухчо” на ул. „Иван Вазов“ №5,

• Железария „Стройснаб“ на ул. „Христо Ботев“ №43,

• Салон за красота на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ №3,

• Автосервиз на ул. „Индустриална“,

• Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация по вътрешни болести (Сърдечната болница) – гр. Мездра.

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров, Габриела Недкова, Мирослав Аспарухов

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Моля отговорете на въпроса *